Základná škola Jakubov

EXKURZIA - Nitra PDF Tlačiť E-mail
Po stopách dejín
Dňa 30. 9. 2014 sme sa učili netradične. Absolvovali sme totiž exkurziu do Nitry - najstaršieho mesta na Slovensku.
Ráno o 7:45 sme nastúpili do autobusu a o necelé dve hodinky sme už vystupovali do krásneho slnečného dňa na nitrianskom Župnom námestí. Tam  sme sa stretli s našou  sprievodkyňou, ktorá nás s úsmevom vzala na pútavú cestu za poznaním našich najstarších dejín.
Prvou zastávkou bol Kostol sv. Petra a Pavla. Dozvedeli sme sa, že pri prácach na tomto kostole sa našli dva veľmi vzácne reliéfy. Naučili sme sa teda, čo je to reliéf a hneď sme si jeden aj obzreli.
Ďalšou zástavkou bolo Pribinovo námestie. Sprievodkyňa nám pod sochou kniežaťa Pribinu, ktorý dal v Nitre posvätiť a postaviť prvý kresťanský kostol na Slovensku,  porozprávala o panovníkoch Veľkej Moravy a pripomenula nám aj povesť o Svätoplukových prútoch.
Zaujala nás aj socha Corgoňa - kováča, ktorý zachránil mesto pred Turkami. Corgoň bol vraj veľmi vysoký a vyzeral ako čert,  preto sa ho nepriatelia zľakli a zdupkali. Dozvedeli sme sa aj to, že Corgoňov palec na nohe je údajne zázračný. Ak ho  pošúchame a budeme si niečo priať, určite sa nám to splní. Stačí vraj dostatočne dlho počkaťJ.
Po krátkom presune sme sa ocitli pri barokovom morovom stĺpe,  ktorý bol postavený na pamiatku veľkých morových epidémií, ktoré zachvátili Nitru v prvej polovici 18. storočia. Tu nám naša sprievodkyňa rozdala brožúrky s rôznymi úlohami a sľúbila nám, že ak ich úspešne zvládneme, získame hradný poklad. 
Po nenáročnom stúpaní sme sa dostali ku Katedrále sv. Emeráma, ktorá nás absolútne očarila. Okrem nádherných fresiek nás zaujal aj neuveriteľne krásny oltár zobrazujúci Krista Spasiteľa. Na tomto mieste sme sa dozvedeli aj informácie zo života sv. Svorada a Benedikta, ktorí sú patrónmi katedrály. Sv. Svorad a Benedikt boli mnísi, ktorí sa rozhodli žiť veľmi prísnym spôsobom života, aby odčinili zlo, ktoré páchali ostatní ľudia.  
Počas prehliadky hradného areálu sme navštívili aj hradnú studňu a kazematy - podzemný priestor, z ktorého bojovníci bránili celú pevnosť. Tu sme videli ozajstné ľudské pozostatky a dvojitú stenu, ktorá slúžila na lepšiu ochranu hradu. 
 
Našou poslednou zastávkou bolo Diecézne múzeum. V ňom sme objavili vzácne písomnosti z obdobia Veľkej Moravy a zaujímavé bohoslužobné predmety z rôznych historických etáp. Okrem toho nás tam čakal aj sľúbený hradný poklad – jabĺčko a malá sladkosť. Poklad sme si zaslúžili, lebo sme  splnili všetky zadané úlohy a bez väčších problémov sme rozlúštili aj heslo k zámke na pokladnici. Hovorí vám niečo číslo 863?


 
Tešíme sa, že počasie nám prialo a my sme tak mohli stráviť pekný deň v jednom z najkrajších slovenských miest. Pri prehliadke Nitry sme sa dozvedeli zaujímavosti z histórie Veľkej Moravy, naučili sme sa, ako rozoznať najznámejšie architektonické slohy, videli sme, ako vyzerala hlaholika a rozšírili  sme si vedomosti o Cyrilovi a Metodovi.  Je pre nás super, že sa môžeme učiť v praxi. Vidíme to, čo skutočne existuje, a tak lepšie rozumieme tomu, čo nám hovoria v škole. Veď to poznáte, radšej raz vidieť, ako stokrát počuť. 


nitra - hrad 1
nitra - hrad 1 nitra - hrad 1
nitra - hrad 2
nitra - hrad 2 nitra - hrad 2
nitra - hrad 3
nitra - hrad 3 nitra - hrad 3
nitra - hrad 4
nitra - hrad 4 nitra - hrad 4
nitra - hrad 5
nitra - hrad 5 nitra - hrad 5
nitra - hrad 6
nitra - hrad 6 nitra - hrad 6
nitra - hrad 7
nitra - hrad 7 nitra - hrad 7
nitra - hrad 8
nitra - hrad 8 nitra - hrad 8
nitra - hrad 9
nitra - hrad 9 nitra - hrad 9
nitra - hrad 10
nitra - hrad 10 nitra - hrad 10
nitra - hrad 11
nitra - hrad 11 nitra - hrad 11
nitra - hrad 12
nitra - hrad 12 nitra - hrad 12
nitra - hrad 13
nitra - hrad 13 nitra - hrad 13
nitra - hrad 14
nitra - hrad 14 nitra - hrad 14
nitra - hrad 15
nitra - hrad 15 nitra - hrad 15
nitra - hrad 16
nitra - hrad 16 nitra - hrad 16
nitra - hrad 17
nitra - hrad 17 nitra - hrad 17
nitra - hrad 18
nitra - hrad 18 nitra - hrad 18
nitra - hrad 19
nitra - hrad 19 nitra - hrad 19
nitra - hrad 20
nitra - hrad 20 nitra - hrad 20
nitra - hrad 21
nitra - hrad 21 nitra - hrad 21
nitra - hrad 22
nitra - hrad 22 nitra - hrad 22
nitra - hrad 23
nitra - hrad 23 nitra - hrad 23
nitra - socha c...
nitra - socha corgoa nitra - socha corgoa
nitra - socha c...
nitra - socha corgoa2 nitra - socha corgoa2
nitra - socha p...
nitra - socha pribinu 1 nitra - socha pribinu 1


Posledná úprava ( Pondelok, 06 Október 2014 11:35 )
 

IŽK - rodičia

IZK


 

Zverejňovanie dokumentov


Partneri